Elk jaar zijn er weer doden te betreuren bij lawines in de skigebieden. Aan de ene kant kunnen we zeggen dat sneeuwlawines onvoorspelbaar zijn, maar aan de andere kant zijn er ook wel skiërs die het gevaar onnodig gaan opzoeken.

Enerzijds moet je dus proberen vermijden om in een lawine terecht te komen, maar als het dan toch gebeurt, hoe maak je dan de grootste kans om het te overleven ? We geven je enkele basisregels mee waarmee je verder kunt en hopen dat je hiermee een fantastische en veilige skivakantie kan beleven.

skiën lawine gevaar veiligheid tips

 

Regel 1 : Blijf zoveel mogelijk op de beveiligde pistes

Geen enkele piste is zonder lawinegevaar. Denk dus niet dat het veilig is als je niet off-piste gaat skiën ! Uiteraard is het risico op de afgebakende skipistes wel een pak kleiner. De pistes worden immers goed onderhouden en bij gevaar worden er regelmatig preventief 'kunstmatige lawines' geforceerd om het gevaar weg te nemen.

Regel 2 : let op de lokale berichten rond lawinegevaar

Als er lawinegevaar bestaat dan wordt dit duidelijk lokaal kenbaar gemaakt. Voor je de piste opgaat, of off-piste gaat skiën, informeer je je dus best zo goed mogelijk. In bijna alle skistations staan borden waar het lawinegevaar duidelijk wordt gecommuniceerd.

Regel 3 : wees je bewust van de risico's als je je buiten de skipistes begeeft

Ga je toch buiten de pistes skiën, wees je dan uiterst bewust van de risico's ! Het is misschien leuk om op maagdelijk witte sneeuw te gaan skiën of snowboarder, maar dat plezier heeft ook zijn keerkant. Zoals hierboven reeds gezegd, is het lawinegevaar off-piste veel groter en daarbovenop gebeuren er ook meer ongevallen met slechte afloop.

Wil je na nieuwe sneeuwval toch off-piste gaan, wacht dan zeker tot de sneeuw zich gestabiliseerd heeft. Dat kan gemakkelijk enkele dagen duren. Valt de verse sneeuw op een ijslaag, dan is het gevaar op lawines nog veel groter dus dan is het dubbeldik uitkijken.

 • informeer je dus heel goed

 • laat je begeleiden door locals die de bergen door en door kennen (monitoren, berggidsen, …)

 • bekijk de weerberichten op verse sneeuwval

 • bespreek je route met mensen die achterblijven zodat men weet waar je ergens bent

 • neem zoveel mogelijk veiligheidsapparatuur voor lawines mee (schop, sonde, airbagkussen, detectiesysteem, …) en draag dit op je lichaam, niet in een rugzak die je kan verliezen tijdens de lawine

 • ga nooit alleen !

Regel 4 : denk aan de tips om uit een lawine te geraken

Als je toch in een lawine terecht komt, dan zijn er enkele tips die de kans dat je het overleeft heel wat groter maken.

 • Probeer om zo snel mogelijk uit de lawinezone te geraken door dwars op de lawine te bewegen en je naar de rand te begeven

 • Wordt je toch gegrepen, probeer dan zo snel mogelijk je ski's en skistokken kwijt te geraken

 • Probeer je zo goed mogelijk vast te grijpen aan bv. een boom of rots

 • eens je wordt meegesleurd, maak dan zwembewegingen om zo lang mogelijk aan de oppervlakte van de lawine te blijven

 • Probeer je mond en neus vrij te houden door je handen er voor te houden. Zo voorkom je dat er sneeuw in komt en je verstikt.

 • Als de lawine tot stilstand is gekomen, dan probeer je je zo snel mogelijk in een foetushouding te manoeuvreren en een zuurstofholte rond je lichaam te maken.

 • Probeer niet te panikeren, dat heeft helemaal geen zin ! Probeer dus rustig adem te halen en je energie te sparen om te proberen uit te sneeuw te geraken.

We hopen dat deze regels en tips je helpen om op een veilige manier je skivakantie te beleven !

 

Advertentie
Snowboards, Bindingen, Boots en Complete Sets

Onze TOP 20

Welke zijn naar ons mening de 20 beste skigebieden in Europa ? Klik op de knop en ontdek het ...

Naar de TOP 20
Advertentie
Snowboards, Bindingen, Boots en Complete Sets

Onze TOP 20

Welke zijn naar ons mening de 20 beste skigebieden in Europa ? Klik op de knop en ontdek het ...

Naar de TOP 20