Vorige week hadden we het in deel 1 van de best bewaarde skigeheimen al over Val d'Anniviers, Champoluc, Warth-Schrocken, Sainte Foy en Hochkönig. Deze week ontdekken jullie nog 5 andere leuke, en nog grotendeels onontdekte, skigebieden of skiresorts.

6. Andermatt (Zwitserland)

Waarom ? Een oude favoriet met een facelift, nieuw geplande liftverbindingen, off-piste paradijs

Het een beetje ingeslapen Andermatt investeert de komende jaren honderden miljoenen euros voor een grondige facelift en modernisering. Chique hotels, chalets, appartementen, een vrijetijdscentrum en een golfbaan zullen de grootte van het stadje bijna verdubbelen. Hoogstnodig, want Andermatt was uit de gratie gevallen door gebrek aan een goede accommodatie en infrastructuur.

Diegenen die wel nog kwamen – meestal uit de Scandinavische landen – werden aangetrokken door de fameuze Gemsstock berg, 2.961 m hoog en garant voor noordgerichte skifun en een droom voor de avontuurlijke skiër.

andermatt skiresort skigebied zwitserland

(C) Toerisme Andermatt

De verbinding van het Nätschen skigebied met Sedrun over de Oberalp pas in 2017 zal het aantal skikilometers uitbreiden tot 120 km. Het kleine rode treintje dat je de berg opbrengt – de Matterhorn Gotthard Bahn – is bijna een verkoopsargument op zichzelf voor de leuke skigebied.

Wat nog meer ? Je kan de 4,3 km lange afdaling nemen die genoemd is naar de Olympische kampioen afdaling van 1972, Bernhard Russi, afkomstig van Andermatt. De piste loopt van Gemsstock via de Gurschen Gletsjer naar de Gurschenalp, bijna 1.000 m lager.

7. Pralognan-la-Vanoise (Frankrijk)

Waarom ?Pralognan is een heel sfeervol dorpje met de typische Savoyarde authenticiteit, een rijke bergcultuur, een schitterende alpenpracht en een moderne agenda.

Wat Pralognan ten opzichte van het nabijgelegen mega-skigebied Les Trois Vallées ontbreekt aan aantal skikilometers, maakt het ruimschoots goed met de typische Savoyarde ziel. Verscholen aan het einde van een steile vallei aan de voet van de indrukwekkende Grand Casse(3,855 m hoog), is Pralognan een authentiek Savoie dorpje – in tegenstelling tot het zeer functionele, enkel voor skiën gebouwde nabijgelegen Courchevel – in het centrum van het Vanoise Nationale Park. Het commact skigebied strekt zich uit van 1.410 m tot 2.355 m met 12 liften en 26 km geprepareerde pistes.

Pralognan-la-vanoise skigebied skiresort skivakantie

(c) Toerisme Pralognan-la-vanoise

Voor de energiekeling is Pralognan vooral een Nordic en ski touring territorium naar de gletsjers van de Vanoise.

Wat nog meer ? Je kan tot in de kern van de Savoie doordringen – niet door het lokale vuurwater te drinken – maar door met de Genepi stoeltjeslift naar de Refuge des Balmettes te gaan, een gezellig bergrestaurant op een hoogte van 2.010 m met slaapplaatsen tussen de hoge pieken en de diepe valleien van de Vanoise.

8. Serfaus (Oostenrijk)

Waarom ? Ondergewaardeerd skigebied, verkeersvrij centrum, typische Tyroler charme

Serfaus is een beminnelijk plekje op een zonnig plateau dat het deelt met de zusterdorpjes Fiss en Ladis, boven in het Inntal in Tirol. Tussen de 3 skiresorts liggen 212 km aan skipistes met een brede waaier aan afdalingen van 1.200m tot 2.820m hoogte op de top van de Masnerkopf. Serfaus is grotendeels verkeersvrij dankzij de Dorfbahn, een ondergrondse spoorlijn die loopt van de ene kant van het dorp naar de belangrijkste kabelbaan aan de andere kant.

serfaus oostenrijks skidorp skigebied skivakantie

(c) Toerisme Serfaus

Serfaus is zo Oostenrijks als het maar kan zijn en het is onwaarschijnlijk dat je er als toerist een streekgenoot tegen het lijf loopt.

Wat nog meer ? Wil je meer dan enkel skiën 'op de grond' ? Wel, dan kan je over de hoofden van de skiërs vliegen met een snelheid van 65 km/h op de Serfauser Sauser, een death-ride van 2 km die je 400m lager brengt.

9. Baqueira-Beret (Spanje)

Waarom ? Het El Dorado van het Spaanse skiën, verrassende sneeuw, goede accommodatie, koninklijke connecties, tapas all over …

Baqueira-Beret is reeds lang geliefd bij Spaanse skiërs – en niet in het minst bij de koninklijke familie, en is een skiresort van redelijk formaat – 150 km geprepareerde skipistes en 35 skiliften – met een uitstekende sneeuwval door de Atlantische invloed. De 'modane' skiër is echter blijkbaar nog niet op de hoogte van dit schitterende skigebied.

Het belangrijkste dorpje Baquiera ligt op een hoogte van 1.500m in de Arran valei met skipistes tot op een hoogte van 2.500 m boven het gehucht Beret.

Baquiera Beret skigebied Spanje skivakantie

(c) Toerisme Baquiera Beret

In Spanje is er niet de typische après-ski, maar wel eentje vol van tapas … Richard Lumb, mede-eigenaar van skispecialist Kaluma Travel : “Ik ben een grote fan. Je hebt veel waar voor je geld voor je accommodatie, het beste eten aan Spaanse tarieven en en verrassende sneeuwval.”

Wat nog meer ? Heli-ski is relatief goedkoop – 2 drops vanaf 290 euro en een volledige dag met 5 drops vanaf 790 euro per persoon, vertrekkende vanaf Vielha, niet ver weg.

10. Riksgransen (Zweden)

Waarom ? Middernachtzon, massa's sneeuwval, het meest noordelijke skiresort van de wereld

Skiën in daglicht tot ver na slaaptijd ? Het kan in Riksgransen !

Té veel sneeuw was ooit wel een groot probleem in dit deel van Zweden, 200 km ten noorden van de Poolcirkel, en in 1910 werd het stadje zelfs gesloten en moesten de bewoners verhuizen. Maar nu worden skiërs terug aangetrokken door de buitengewone ervaringen in het sneeuwrijke Lapland. Na een vlucht van 4 uren vanuit Stockholm naar Kiruna én daarna een trip van 2 uren met de auto, bus of trein, staan zes liften, 29 pistes en een massa off-piste mogelijkheden (tot aan de grens met Noorwegen) tot je beschikking. Het is dit schitterende achterland dat Riksgransen terug tot leven heeft gewekt maar 60 pieken van 1.200m of hoger en maar liefst 4 miljoen vierkante kilometer heli-ski fun !

Riksgransen skigebied zweden skiresot heli-ski

(c) Toerisme Riksgransen

Wat nog meer ? Op bepaalde data in mei is het mogelijk om te skiën onder de middernachtzon met de liften die in gebruik zijn van 10u 's morgens tot 3u 's nachts. Ook het beroemde ICE HOTEL is maar een korte trip hiervandaan.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Advertentie
Snowboards, Bindingen, Boots en Complete Sets

Onze TOP 20

Welke zijn naar ons mening de 20 beste skigebieden in Europa ? Klik op de knop en ontdek het ...

Naar de TOP 20
Advertentie
Snowboards, Bindingen, Boots en Complete Sets

Onze TOP 20

Welke zijn naar ons mening de 20 beste skigebieden in Europa ? Klik op de knop en ontdek het ...

Naar de TOP 20