Sneeuwzekere skibestemmingen

Elk jaar zit de schrik er bij skiliefhebbers terug in : “zal er wel sneeuw liggen op het tijdstip van mijn skivakantie ?”. Zeker de laatste winters kon je in de kerstvakantie maar beter een heel sneeuwzekere skivakantie geboekt hebben. En met alle berichten over de opwarming van de aarde zal het er waarschijnlijk niet veel beter op worden. Maar ook voor het Krokusverlof of de Paasvakantie ben je niet altijd zeker of er wel sneeuw op je skibestemming ligt.
 
Ook reisaanbieders zien het belang in van sneeuwzekere skivakanties. Sunweb Ski heeft op haar website bv een  aparte pagina met sneeuwzekere skibestemmingen.

Het skigebied van les trois vallées

De volgende 8 skiresorts zijn alvast heel sneeuwzeker van het begin tot het einde van het seizoen :

Een freerider op de hellingen van Tignes, Espace Killy

1. Val d'Isère – Tignes, Frankrijk

De twee heel diverse skidorpen Val d'Isère en Tignes vormen samen het mega-skigebied van Espace Killy meer meer dan 300 km aan mooie pistes tot een horgba(184, 233, 134, 0.64)ogte van 3.456m. In Val d'Isère vind je vooral leuke houten chalets en een aantal 4- en -sterren hotels die zich centreren rond de 17de-eeuwse kerk en een centrale winkelstraat. Tignes is dan weer een echt voor het ski-toerisme gebouwd skistation met heel wat appartementen en een aantal hotels gelegen op diverse hoogtes.

Naast de Pissaillas gletsjer boven Val d'isère en de Grande Motte gletsjer boven Tinges, zorgt ook de grote hoogte van de skipistes dat deze regio heel sneeuwzeker is. Wat meer is : Val d'Isère heeft de grootste installatie aan sneeuwkanonnen van Europa. Om je een idee te geven : de 'sneeuwfabriek' kan een olympisch zwembad vullen in 30 minuten of het ganse Wembley stadion met een laag sneeuw van een halve meter bedekken in slechts 1 uur.

skiresort Val Thorens Les Trois Vallees

2. Val Thorens, Frankrijk

Gelegen op een hoogte van niet minder dan 2.300m is Val Thorens het hoogst gelegen skiresort in Europa. En de skiliften brengen je dan nog eens 900m hoger naar de top op 3.230m. Van hieruit kan je het fantastische skigebied van Les Trois Valléesontdekken met maar liefst 600km aan heel diverse skipistes.

De grote hoogte staat garant voor fantastische sneeuwpret van eind november tot het begin van mei. Val Thorens is een veertigtal jaar geleden gebouwd als een heel ambitieus experiment van speciaal voor het skiën opgerichte, betonnen resorts. Gaandeweg heeft het zich echter verder ontwikkeld tot een meer aantrekkelijke plaats, met een goede reputatie wat betreft uitstekende pistes en een leuk verblijf.

advertentie

Skiresort Verbier in Les 4 Vallées Zwitserland

3. Verbier, Zwitserland

Verbier is gekend als dé freeriders skibestemming van Europa en heeft zijn reputatie ook over gans de wereld opgebouwd zodat sneeuwliefhebbers van overal hierheen trekken. Met het hoogste punt op 3.330m is de sneeuwzekerheid in Verbier heel groot op de hoge pistes. In het dal kan er in het begin van het seizoen wel wat gebrek aan sneeuw zijn. Vanaf het resort op 1.500m hoogte strekt het skigebied zich verder uit over de 3 nabije valleien, met in totaal een goede 400 km aan verbonden skipistes die klaar liggen om ontdekt te worden met de “4 valleien” skipas

skigebied ischgl in Oostenrijk

4. Ischgl, Oostenrijk

Ischgl, is eigenlijk een heel aantrekkelijke Tiroolse 'agrarische' gemeenschap die het internationale ski-toerisme met open armen en een fantastisch enthousiasme heeft omhelst. Met een skiresort-hoogte van 1.400m en de hoogste top op minder dan 3.000m is het niet direct het skigebied waar je aan denkt als het op sneeuwzekerheid aankomt. Als je van de Alpen oostwaarts trekt, is het echter niet nodig dat skiresort op een heel grote hoogte liggen, zoals in Frankrijk, om toch sneeuwzeker te zijn. Daarenboven zijn de kunstsneeuwinstallaties in Ischgl zo verfijnd, dat ze bijna zonder de natuur kunnen …. Ischgl is beroemd, en ook wel berucht, om de heel levendige après-ski scène en opent en sluit het seizoen met grote concerten met wereldberoemde headliners waar wel 25.000 op afkomen.

advertentie

5. Les Deux Alpes, Frankrijk

Les 2 Alpes is een 'gletsjer-skiresort' met skipistes die van 3.570m hoogte vertrekken naar het dal op 1.650m. Het seizoen start hier vroeg begin december, maar je kan er zelfs al vroeger terecht op de gletsjer voor herfst-skiën.

Een grote vernieuwing vorig jaar was de opening van een nieuwe blauwe piste die een gemakkelijkere en veiligere terugweg naar de dorp biedt. In Les Deux Alpes kan je je uitleven op een mooie 200 km aan mooi geprepareerde skipistes, waarbij meer dan 200 sneeuwkanonnen een groot deel van het skigebied heel sneeuwzeker houden.

6. Lech, Oostenrijk

Dit luxe skiresort in de Vorarlberg regio deelt met het naburige St. Anton een skipass en sinds deze winter ook een verbinding. Historisch gezien, heeft Lech echter een veel grotere sneeuwzekerheid. Daarnaast is Lech ook uitstekend verbonden met de skiresorts van Zürs en Warth-Schröcken. Dit minder bekende skidorp draagt met onderscheiding de titel van de hoogste gemiddelde jaarlijkse sneeuwval in Europa, maar liefst 10,6m.

Het hoogste punt van het skigebied bevindt zich op 2.450m vanwaar de pistes je naar de dorp op 1.450m brengen. De noordgerichte hellingen en vele sneeuwkanonnen bieden nóg meer zekerheid op de beste skicondities gedurende het ganse skiseizoen.

skigebied matterhorn zermatt cervinia skigebied

7. Cervinia, Italië en Zermatt, Zwitserland

Vroege sneeuwval is meestal niet besteed aan de Italiaanse skigebieden. Een uitzondering ? Cervinia, gelegen op grote hoogte en dicht bij de Zwitserse grens – het skigebied is via de Matterhorn gekoppeld aan Zermatt– blijft één van de meest sneeuwzekere skiresorts in Europa. Het skiseizoen start hier begin november, maar eigenlijk kan je hier bijna het ganse jaar door terecht op de Cervinia gletsjer.

Het resort zelf ligt op 2.050m hoogte maar de skiliften brengen je maar liefst tot 3.820m hoogte. Het gezamenlijke skigebied met Zermatt in Zwitserland is het hoogste van Europa. Sneeuwgarantie van november tot begin mei !

het skigebied van Solden in oostenrijk

8. Sölden, Oostenrijk

Het langgerekte skidorp Sölden in de Ötztal vallei was het decor van de laatste James Bond film. De 2 gletsjers en het Ice Q bergrestaurant met glazen wanden waren te zien in de film. Het aantal skiliefhebbers was hier al lang in stijgende lijn maar de associatie met Bond was eigenlijk een slimme zet voor dit skiresort dat het imago van sneeuwzekere lowcost skibestemming van zich wil afschudden en wil evolueren naar een oord van hoogstaand plezier en hapiness.

De officiële opening van het skiseizoen is eind november maar de 10 skiliften die je naar de 2 gletsjers brengen op 3.250m, garanderen reeds sneeuwplezier vanaf de herfst

Bron : http://www.telegraph.co.uk 

Advertentie
Snowboards, Bindingen, Boots en Complete Sets

Onze TOP 20

Welke zijn naar ons mening de 20 beste skigebieden in Europa ? Klik op de knop en ontdek het ...

Naar de TOP 20
Advertentie
Snowboards, Bindingen, Boots en Complete Sets

Onze TOP 20

Welke zijn naar ons mening de 20 beste skigebieden in Europa ? Klik op de knop en ontdek het ...

Naar de TOP 20