Gaan skiën heel vroeg in het seizoen (en dan bedoelen we vóór de kerstperiode) kan fantastisch zijn. Je heb lang moeten wachten, er reikhalzend naar uitgekeken en eindelijk is die eerste sneeuw er dan ! De opwinding om weer van de pistes naar beneden te glijden maakt zich van je meester en je kan niet meer wachten om een leuke skitrip te boeken.

Groot voordeel zo vroeg in het skiseizoen : alle plaats van de wereld op de pistes én lage prijzen.

tips voor een vroege sneeuwzekere skivakantie

Maar … hoe zit het met de sneeuw ? Hoe risicovol is het om op voorhand in het begin van het skiseizoen te gaan boeken ? Welke skiresorts zijn het meest sneeuwzeker ?

Je hebt natuurlijk nergens 100% garantie op vroege, goede sneeuw, maar er zijn toch wel een aantal skigebieden waar het bijna zeker is dat je, zonder veel risico, vroeg op het seizoen kan gaan boeken.

Hieronder vind je 10 van de beste skigebieden in de Alpen voor een fantastische, vroege wintersportvakantie …

1. Hintertux, Oostenrijk

 • Hoogte skiresort : 1.500 m
 • Hoogte skipistes : 1.500 – 3.250 m
 • Aantal km : 86 km
 • Gebruikelijke opening : 365 dagen per jaar

skien Hintertux gletsjer Zillertal 3000 Oostenrijk

Foto: Wörgötter & Friends

Als je écht zeker wilt zijn van sneeuw, dan is Hintertux waarschijnlijk het meest betrouwbare skigebied in de Alpen. De Hintertux gletsjer (deel van Ski Zillertal 3000 - waarschijnlijk de beste in de Alpen) is 365 dagen per jaar geopend. De lager gelegen niet-gletsjer skipistes zijn zowel hoog (naar Oostenrijkse normen) als schaduwrijk.

Voor een skivakantie vroeg op het seizoen is Hintertux dus zeker aan te raden, tenminste als het beperkt aantal ski-kilometers je niet tegenhoudt … De omvang van het gebied is zeker niet te vergelijken met dat van bv. Val d'Isère of Ischgl, maar er is meer variatie en uitdaging dan je zou denken …

Bij goede sneeuw zal het nabijgelegen Mayrhofen (opening skiseizoen normaal eind november) je mogelijkheden aanzienlijk vergroten.

Op zoek naar accommodatie in Ski Zillertal 3000 ?Klik hier

2. Val Thorens, Frankrijk

 • Hoogte skiresort : 2.300 m
 • Hoogte skipistes : 1.800 – 3.230 m (1.260 – 3.230 m voor Les Trois Vallées)
 • Aantal km : 150 km (600 km voor Les Trois Vallées)
 • Gebruikelijke opening : midden tot eind november

wintersport val thorens les trois vallées

Val Thorens, het hoogstgelegen skiresort van Europa, opent meestal een week vroeger dan haar grootste rivalen Tignes en Val d'Isère. Dankzij de zeer hoge ligging en de ultramoderne kunstsneeuwinstallaties is er bijna 100% sneeuwzekerheid vanaf eind november.

Het skigebied van Val Thorens zelf is minder uitgestrekt dan dat van Espace Killy, maar dat verandert als de rest van het skigebied van Les Trois Vallées midden december open gaat. Het voordeel van Val Thorens is dat het compacter is en meer zekerheid biedt op een skiresort mét sneeuwbedekking!

Op zoek naar accommodatie in Val Thorens ? Klik hier

3. Val d’Isère / Tignes, Frankrijk

 • Hoogte skiresort : 1.850 m / 2.100 m
 • Hoogte skipistes : 1.550 – 3.455 m (Espace Killy)
 • Aantal km : 300 km (Espace Killy)
 • Gebruikelijke opening : Laatste week van november (de Tignes gletsjer opent wel reeds vanaf de vroeger herfst)

skiën in espace killy val d'isère Tignes

Val d'Isère en Tignes zijn zonder twijfel een super goede gok in de Alpen voor een skivakantie vroeg op het seizoen en zouden dus zeker op ieders shortlist moeten staan.

Jazeker, er zijn ander skigebieden die even waarschijnlijk sneeuw zullen hebben, maar in tegenstelling tot veel andere gebieden die wachten tot de massa arriveert met de kerstvakantie, streeft l'Espace Killy er naar om zoveel mogelijk skipistes zo vroeg mogelijk te openen, tenminste als de omstandigheden het toelaten (en meestal is dat wel zo).

Zelfs als er geen natuurlijke sneeuw is, wordt hier heel wat kunstmatige sneeuw geproduceerd, zeker aan de kant van Val d'Isère dat nu beschikt over één van de grootste kunstmatige sneeuwinstallaties van Europa.

Als je daarbij bedenkt dat er ook nog eens 2 gletjsers (de beste is zeker La Grande Motte boven Tignes) tot je beschikking staan, dan weet je ook wel waarom Val d'Isère en Tignes tot de meest sneeuwzekere bestemmingen vroeg op het seizoen gerekend worden. Sneeuwpret gegarandeerd …

Op zoek naar accommodatie in Val d'Isère of Tignes ?

4. Obergurgl, Oostenrijk

 • Hoogte skiresort : 1.930 m
 • Hoogte skipistes : 1.795 – 3.080 m
 • Aantal km : 110 km
 • Gebruikelijke opening : midden tot eind november

 skigebied sneeuwzeker Obergurgl

Met een hoogteligging van 1.930 m en skipistes die tot 3.000 m hoogte reiken, is Obergurgl waarschijnlijk het meest sneeuwzekere, volledig niet-gletsjer skigebied in de Alpen. Het is een uitstekende keuze vroeg in het skiseizoen als je het niet erg vind om in een toch wel compact skigebied te zitten.

Het skigebied van Ischgl is uitgestrekter maar Obergurgl heeft het duidelijk voordeel dat er veel meer sneeuwgarantie is op sneeuwbedekking in het skiresort zelf. Obergurgl gaat er prat op dat 99% van het skigebied verzekerd is van kunstmatige sneeuw waardoor het skiresort meestal midden november operationeel is.

Heb je niet voldoende aan de skipistes van Obergurgl zelf, dan bieden de 2 gletsjers van Sölden nóg meer opties voor het bijna uitzonderlijke geval dat de condities ter plaatse niet optimaal zijn.

Op zoek naar accommodatie in Obergurgl ? Klik hier

5. Cervinia, Italië

 • Hoogte skiresort : 2.050 m
 • Hoogte skipistes : 1.525 – 3.480 m (1.525 – 3.820 m incl. Zermatt)
 • Aantal km : 150 km (350 km incl. Zermatt)
 • Gebruikelijke opening : eind oktober

 skigebied cervinia Italie

De ligging op grote hoogte maakt dat het skiseizoen in Cervinia meestal reeds eind oktober van start gaat, met een garantie op skiën op de gletsjer (gedeeld met Zermatt) als er op de andere pistes weinig vroege sneeuw is gevallen.

Waarschijnlijk kan je dan nog niet terugskiën naar Cervinia zelf, maar naar een middenstation moet lukken, zij het naar het 2.810 m hoog gelegen Laghi Cime Bianche of soms zelf naar het 2.555 m hooggelegen Plan Maison.

Het skigebied doet haar uiterste best om zo snel mogelijk pistes naar beneden toe te openen zodat je vanaf eind november (en vaak vroeger) normaalgezien helemaal terug tot het skiresort kan skiën. Als er eenmaal een serieus pak sneeuw is gevallen, blijft deze meestal heel lang liggen door de uitzonderlijke hoogte van het skigebied.

Op zoek naar accommodatie in Cervinia ? Klik hier

6. Ischgl, Oostenrijk

 • Hoogte skiresort : 1.400 m
 • Hoogte skipistes : 1.400 – 2.870 m
 • Aantal km : 238 km
 • Gebruikelijke opening : midden tot eind november

skiresort Ischgl oostenrijk

Ischgl, beroemd, berucht én … in hoge mate sneeuwzeker in de seizoensstart. Het skiën start er normaal eind november, ondanks de afwezigheid van een gletsjer, met het grootste aanbod open skipistes van Oostenrijk en soms zelfs van de ganse Alpen.

Daar zijn 2 belangrijke redenen voor. Ten eerste een goede dekking van de pistes door kunstsneeuw installaties (maar liefst 60% van de 238 km zijn gecovered, inclusief alle hoofdaders en routes naar het resort).

De tweede en belangrijkste reden is echter de hoogte en oriëntatie van het skigebied. In Ischgl vind je veel meer pistes boven de 2.000 m dan in eender elk ander Oostenrijks skiresort. Daarenboven zijn de meeste pistes noord, of noord-west georienteerd. Eens er sneeuw is gevallen, is deze dus van plan er te blijven liggen ...

Op zoek naar accommodatie in Ischgl ? Klik hier

7. Obertauern, Oostenrijk

 • Hoogte skiresort : 1.740 m
 • Hoogte skipistes : 1.630 – 2.315 m
 • Aantal km : 100 km
 • Gebruikelijke opening : eind november

Obertauern sneeuwzeker skigebied oostenrijk

Misschien minder bekend bij het grote publiek, maar een aanrader vroeg in het seizoen. Obertauern heeft dan misschien geen gletsjer, maar de indrukwekkende natuurlijke sneeuwval en de uitgebreide kunstsneeuwinstallaties zorgen er elk jaar voor dat een groot deel van het skigebied geopend is tegen de start van het skiseizoen hier eind november.

De geografische ligging van Obertauern is een belangrijke factor die er voor zorgt dat de sneeuw hier heel goed bewaard blijft. Het hoogste punt van 2.315 m is dan misschien niet spectaculair, maar door de ligging aan de oostelijke kant van de Alpen zijn de gemiddelde temperaturen hier een pak lager dan dan in de westelijke Alpen die beïnvloed worden door de opwarmingseffecten van de Atlantische golfstroom.

Op zoek naar accommodatie in Obertauern ? Klik hier

 

8. Sölden, Oostenrijk

 • Hoogte skiresort : 1.380 m
 • Hoogte skipistes : 1.350 – 3.250 m
 • Aantal km : 150 km
 • Gebruikelijke opening : begin oktober

skigebied solden oostenrijk skivakantie

Sölden kan niet terugvallen op de hoogste natuurlijke sneeuwval, maar de 2 uitstekende gletsjers zorgen er voor dat het skiseizoen hier bijna altijd in oktober van start kan gaan (indien de omstandigheden het toelaten zelfs eind september)

Het is best mogelijk dat er, afhankelijk van de omstandigheden, heel vroeg in het seizoen nog andere pistes open zijn, maar meestal moet je wachten tot eind november om de niet-gletsjer pistes te zien opengaan.

Tegen begin december moet je echter op de meeste skipistes terecht kunnen en is de afdaling naar het skiresort geopend.

Op zoek naar accommodatie in Sölden ? Klik hier

9. Lech / Zürs, Oostenrijk

 • Hoogte skiresort : Lech 1.450 m – Zürs 1.720 m
 • Hoogte skipistes : 1.450 – 2.450 m
 • Aantal km : 180 km (340 km in het Ski Arlberg gebied)
 • Gebruikelijke opening : begin december

 ski arlberg lech zurs oostenrijk

Lech en Zürs hebben een uitstekende reputatie als het aankomt op massa's natuurlijke sneeuwval. De skiresorts horen dan ook tot de meest besneeuwde van de Alpen. Het nabijgelegen Warth-Schröken spant de kroon met een gemiddelde sneeuwval per seizoen van maar liefst 10,6 m. En dat op een hoogteligging van slechts 1.675 meter !

Het is inderdaad zo dat het skigebied, deel van Ski Arlberg, niet fantastisch hoog gelegen is (max hoogte van 2.450 m) maar de kans op uitstekende condities voor de kerstperiode is heel wat hoger dan in de meeste andere resorts in Oostenrijk.

Maar ook als er, heel uitzonderlijk, niet veel sneeuwval was, dan verzekeren de uitstekende en uitgebreide kunstsneeuwinstallaties dat de resorts van Lech en Zürs drie tot vier weken voor de kerstperiode kunnen openen.

Op zoek naar accommodatie in Ski Arlberg ? Klik hier

10. Les 2 Alpes, Frankrijk

 • Hoogte skiresort : 1.650 m
 • Hoogte skipistes : 1.300 – 3.570 m
 • Aantal km : 205 km
 • Gebruikelijke opening : begin december

les deux alpes skigebied frankrijk

Les 2 Alpes is een speciale … Het gletsjergebied wordt geopend eind Oktober om in November te sluiten en dan terug 'goed' te openen begin December.

Hoewel er geen zekerheid is dat het ganse gebied een wit laagje heeft, beschikt Les 2 Alpes over de grootste gletsjer in Europa waar je op kan skiën en daarenboven op de hoogstgelegen skipistes van Frankrijk. Op hoogste pistes vind je waarschijnlijk heel goede condities, zeker op de gletsjer die een van de beste van de Alpen is. Daarenboven zijn de meeste van de hooggelegen pistes noordgericht wat bijna een garantie is voor goede condities vroeg op het seizoen. Klein nadeel : je kan een tijdje onderweg zijn naar die hoge pistes.

De lager gelegen zones zijn iets minder sneeuwzeker vroeg op het seizoen (zeker de steilere pistes op het Westen) maar ze hebben sneeuwkanonnen en als je veel geluk hebt kan je al genieten van één van de langste verticale drops in de Alpen ...

Op zoek naar accommodatie in Les 2 Alpes ? Klik hier

 

Bron : WeatherToSki UK

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Advertentie
Snowboards, Bindingen, Boots en Complete Sets

Onze TOP 20

Welke zijn naar ons mening de 20 beste skigebieden in Europa ? Klik op de knop en ontdek het ...

Naar de TOP 20
Advertentie
Snowboards, Bindingen, Boots en Complete Sets

Onze TOP 20

Welke zijn naar ons mening de 20 beste skigebieden in Europa ? Klik op de knop en ontdek het ...

Naar de TOP 20